Peminat Misteri

Friday, 20 July 2012

9 Adab ketika marah menurut ISLAM


hye , 
haa , camne korang hari ni ? sihat tak ?
ala , tamoo masam-II , tau la hari ni first day puasa .
kalau puasa , kena senyum selalu tau . baru lha ada energy .
kalau monyok je , lagi lha kita rasa letih .
so , senyum siked ;) . haa , tuu dia . cantik kan .


okay lha , hari ni aku nak kongsi something siked ngan korang .
korang mesti ad perasaan nak marah kan kalau ad benda yang tak menyenangkan korang ?
then , nak buat apa kalau nak marah ?
nak berdendam ?
tak elok pulak nak simpan dalam hati lama-II nanti makan hati pulak .

Rasulullah S.A.W pernah menasihatkan seorang lelaki .
' Jangan marah ' ( riwayat al-bukhari)
menurut al-khattabi , maksud larangan tersebut adalah menjauhi sebab-II yang mencetuskan amarah
dan jangan melakukan sesuatu ke arah sikap tersebut .
Ni antara adab-II ketika marah ;
  • Jangan marah kecuali kerana ALLAH .Sebuah hadis Rasulullah SAW yang bermaksud : '' Demi ALLAH , baginda tidak pernah marah kecuali apabila larangan ALLAh dilanggar , maka baginda akan marah kerana ALLAH , ''
  • Ingat kekuasaan dan keagungan ALLAH ketika marah .
  • Menahan marah . ALLAH menyukai orang yang menahan marah sebagaimana firman-NYA yang bermaksud : " Dan orang yang menahan marahnya dan memberi maaf kepada orang lain dan ALLAH mencintai orang yang berbuat kebaikan "
  • Berlindung kepada ALLAH ketika marah . Rasulullah bersabda yang bermaksud : " Jika seseorang yang marah mengucapkan A'uzubillah ( aku berlindung kepada ALLAH ) , nescaya akan reda kemarahannya. "
  • Diam . Daripada Iman Ahmad , maksud sabda Rasulullah SAW : " Ajarilah , permudahkanlah dan jangan menyusahkan . Apabila salah seorang daripada kalian marah , maka hendaklah ia diam . "
  • Mengubah posisi . Sabda Rasulullah SAW maksudnya : " Jika salah seorang daripada kamu marah ketika berdiri , maka hendaklah ia duduk . Apabila marahnya tidak hilang juga , maka hendaklah ia berbaring , "
  • Berwuduk . Marah itu api syaitan . Oleh sebab itu sejukkan marah dengan berwuduk .
  • Bersabar dan memaafkan . Sebaik-baik orang yang marah , memaafkan orang yang dimarahinya . Maksud firman ALLAH : "Dan jika mereka marah , mereka memberi maaf . "
  • Jangan berdendam . ALLAH berfirman yang bermaksud : "Dan jika kamu memberikan balasan , maka balaslah dengan balasan yang sama dengan seksaan yang ditimpakan kepadamu . Jika kamu bersabar , sesungguhnya itulah yang lebih baik bagi orang yang sabar . "
so , renung-renugkan lah dan selamat beramal .
sama-II lha kita bermuhasabah diri 
sempena bulan Ramadhan yang penuh keberkatan ini , ;)



2 comments:

kay_are said...

depend gak.. bile dah hilang sabar.. mau amuk jugak rase nye.. huu.. selamat berpose ^^

aNis said...

kay_are | haha , baisa lah tu . manusia memang tak terlepas dr buad kesalahan , nafsu lah nak marah tu ,. ;) .selamat berpose gak ,