Peminat Misteri

Wednesday, 5 March 2014

Nilai Sekeping Syiling

Assalamualaikum . Hai . Peace yo =)

Lama tak menconteng kat laman blog ni . Selalu ada je cerita . Tapi bila takde mood nak menaip , mula lah cerita itu lesap dengan sendiri . And at the same time , blog ini akan berhabuk dengan sendiri nya . haha . Sabar je lah . Aku bukan pakar bahasa . Bukan Geng sastera . Lain lah kalau Hebat sastera , Hari-2 aku tulis puisi , ayat yang berbunga bagai dalam ni . Confirm sehari 2 atau 3 post . haha . Aci tak ? >.<


Weh . Amende tu ? Siapa tak kenal ? Angkat tangan macam saya *.* .
Haha . Kalau tak kenal tu , suruh parents hantar tadika balik . Belajar ABC lagi sekali . :P
Okey Back to the title of the post | Nilai sekeping syiling |

Tadi aku keluar dengan kawan-2 . Kononnya pergi pasar malam la kan . Lepas tu dah habis beli makanan apa semua , kitorang pun duduk makan dekat satu kedai kat Tesco . Makan punya makan , datang lah seorang mamak ni . Dia tak cakap apa-2 pun . Just datang intai je . Kitorang rasa  tak selesa pulak . Dah lah tumpang makan kedai orang , tapi tak order apa-2 pun . So , without hesitation , kitorang pggil mamak tu , dan order tea o ais 3 gelas .

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Dah habis menjamu selera , kitorang pun nak bayar lah air yang diorder tadi . Kesuma pergi bayar sendiri . Aku intai duit dalam beg duit ( 50 sekeping , 5 ringgit sekeping , 20 sen 2 keping , 10 sen sekeping )

'' Weh , air ni berapa ringgit hah ? ''
'' selalu standard seringgit je . ''
'' Aku rasa 1.20 lah , 20 sen lagi tu upah dia ''
'' Nah , ambik ni ( 5 ringgit sekeping , 20 sen 2 keping , 10 sen sekeping ) . Kau tolong bayar untuk aku jugak . Tapi Make sure tak guna duit yang seringgit lagi kalau lebih dari seringgit air dia . Ko guna je syiling tu ''

..................................................................................................................................................................

'' Berapa air dia , ?''
'' Seringgit doploh sen ''
'' Bak balik baki aku ''
'' Nah , ( Empat ringgit je ) ''
'' Eh , balance syiling aku mane weh ? ''
'' La , berkiranya , kira halal je lah weh ''
'' EH , tak boleh aku takde duit, pokai sekarang . Hahaha ''
'' Nah , ambik ni ( 50 sen sekeping ) ''
'' Baki kau ( 20 sen sekeping ) ''
'' Tak cukup weh , mana sepuluh sen aku lagi . ko patut bagi aku 30 sen kot .''
'' Weh , dah cukup la . AKu bagi tadi 5 hinggit 50 sen . Air 1.20 . Ko patut bagi aku balik 4 hinggit 30 sen . Cukup da lah weh . :P ''
'' Eh eh . My fault . Haha . ''
...................................................................................................................................................................

'' Ieyla , jom teman aku pergi solat kejap ''
''jom ''
'' EH , ko ade duit doploh sen sekeping tak ? Aku nak timbang berat . ''
'' Ade , Nah . nanti ko bayar balik eh ''
'' Taknakkk ! ''
'' Ah , tak kira . Hahahaha ''
..................................................................................................................................................................

See , betapa penting nya duit tu walaupun hanya sepuuh sen . Cuba korang fikir balik . Berapa besarkah nilai sepuluh sen di mata korang ? Mungkin selama ini , duit itu hanya berada di longkang rumah korang ? Cuba imbas kembali kenangan bersama duit syiling sepuluh sen . ! :P





Selamat berbelanja ! Assalamualaikum :)

5 comments:

Bakal Humaira said...

haha..sumbax serow ka..serius eh..hahaahaha..aq nk guling2...

rozas azules said...

whoaaa. untunglaa g Tescoo. hahaha. bole baye gane muka mamak tuu. hahaha. *pengalaman

acaiii .__. said...

bila pokai baru nak hargai nilah sen-II. time 'kaya' 50 sen pon tak pandang.. hehe ;p

sha dhira said...

kalau tak ada 10 sen, tak cukup tu sejuta..

Mr.Superman said...

takde seposen takde singgit. tp kang kalau berkira dgn kawan susah jgk. hehe