Peminat Misteri

Saturday, 5 May 2012

perkhemahan JPAM peringkat kebangsaan





hye ollz !
semangat nih nak story sal khemah .
for your information ,  aku baru jew balik dari khemah last week .
muka aku yang BURN nih pom tak hilang ag .
at first , tak sangka pom aku boleh terpilih untuk ke peringkat kebangsaan .
tapi , rezeki di tangan tuhan kan .
alhamdulillah , hajat aku nak sampai ke peringkat kebangsaan tercapai jugak..
aku mula khemah 19 / 4 /12 hingga 27 / 4 / 12
lama kan ?
tapi bila dah pergi sana rasa cam tak nak balik jew .
banyak peristiwa yang berlaku kat sana .
ada yang sedih , happy , sakedd hati n macam2 perasaan lah .
but keseluruhan nya , perkhemahan nih memang BEST lah !
hari khamis 19/4 tu , sir abdullah hantar aku and 4 orang lagi wakil sekolah aku ,
kaQ sah , kaQ Lina , kaQ aishaH , kaQ tipah ,
kat TUNJUNG , KOTA BHARU .
masa aku sampai tuh , da ramai jugak la kadet dari ppd lain .
kadet yang akan wakil kelantan untuk ke terengganu seramai 72 orang * 36 orang pompuan , 36 orang laki .
sebelum g terengganu , kami berkhemah kat situ dulu untuk latihan pusat .
coz sebaik saja sampai kat ganu , da ta de latihan , terus jew pertandingan .
kami khemah kat TUNJUNG selama 4 hari 
and masa selama 4 hari tuh digunakan dengan sebaik yang mungkin oleh jurulatih2 masing2 .
 even kami penat dengan latihan2 tuh ,
tapi dengan semangat yang ada , kami tetap bertahan 
coz kami mahukan kejayaan di terengganu .

dup atas bas , tengok pemandangan kat terengganu


pada 22/ 4 pagi , 
kami mula bertolak ke terengganu .
sebaik saja sampai kat sana , kami dikenalkan dengan L/O kontinjen kami ,
iaitu CIK AKMAL n CIK LUQMAN .
tekad kami hanya satu !
kami mahukan KEJAYAAN coz kami membawa nama negeri KELANTAN !


                                                 pada  23 /4 n 24/4 ialah hari pertandingan .
terdapat 4 pertandingan yang dipertandingkan ,
iaitu 
1 . kawad kaki lelaki dan pompuan 
2 . melawan kebakaran lelaki dan pompuan
3. penyelamat  lelaki dan pompuan 
4 . pc ( perawatan awal ) lelaki dan pompuan

aku terpilih untuk wakil pertandingan melawan kebakaran yang terdiri dari 6 orang .


setiap nombor memainkan peranan yang penting .
nom 1 , bawa hos kecik dan nozle
nom 2 , bawa hos kecik dan nozle
nom 3 , bawa hos besar 
nom 4 , bawa dividing brieching 
nom 5 , bawa stand pipe , key n bar , fire extinguisher , fire blanket dan tugasnya padam api .
nom 6 , as ketua yang bagi arahan .
and aku dipilih untuk jadi nom 6 .

nih team MK , dari kiri , maryam , kaQ syida , kaQ tikah , tuan sanusi , aku  n ayu .
sorang ag team aku ta de coz dy sakedd . dy datang lewat cket .



nih team MK laki ,
tunggu giliran untuk pertandingan .


tuu la serba sedikit gambar yang sempat kami snap before pertandingan .
25/4 dan 26/4 tuu ad aktiviti integrasi .
kami dipecahkan kepada 3 kumpulan mengikut warna tali .
merah , kuning n biru .
aku tergolong lam kumpulan tali kuning .
frust jugak ah coz kawan2 aku yang ppd bachok ramai kumpulan tali merah .
juz aku , kaQ tipah , megat n hairul jew tali kuning .
tapi terima jew lah dah ta de rezeki nak masuk kumpulan tali merah .
tapi nasib baek ad jugak yang tali kuning dengan aku , kalau tak , 
nangis tak berlagu laa . haha
ada tiga aktiviti integrasi ,
1. lawatan 
2 . mencanting batik .
3 . ikhtiar hidup .
kalau yang kumpulan kuning ,
aktiviti first kami ialah mencanting batik .



batik hasil cantingan kumpulan aku !
nih la kaQ tipah .
nih batik kumpulan kaQ tipah .
aku tatau kumpulan mane yang punye . tapi aku tertarik dengan wrna dy .
haa , nih dy hairul .
dari kiri , hairul , aku , megat .
lepas canting batik lah nih .
hairul , kaQ tipah and megat .




pada sebelah petang pulak , 
kumpulan kuning aktiviti ikhtiar hidup .
aku tak sempat snap pixca untuk aktiviti nih .
ag pom , tak best sangat aktiviti dy .
borink ad lah .
and , keesokan harinya .
kumpulan kuning pergi lawatan .











koperal belanja !



                                         tu lah gambar2 kami masa g lawatan kat pasar payang
and kat taman monument .
best gila pergi sana .
rasa macam kat semua tempat jew nak snap picture . haha

tuu jew lah aktiviti dy kat sana .
27 / 4 tu majlis penutup .



kelantan berjaya mendapat tempat pertama pertandingan pc lelaki
dan tempat kedua kawad lelaki .
keseluruhan dimenangi oleh kontinjen johor .
selesai majlis penutup , kami semua bersiap sedia untuk pulang .






# hope next year aku boleyy pergi lagi peringkat kebangsaan .
tapi maybe yang next year tak kan sama dengan yang tahun nih ,
aku rindu dis memory sangad !

2 comments:

farah.fauzi said...

wahh..bestnye :)

aNis said...

hee . memang pom . :)