Peminat Misteri

Friday, 3 August 2012

tegur adik-II sambil ubah diri

Hye ! camne semua ? sehad x ? camne ramadhan korang ? full ag setakat ni ? kalau full alhamdulillah . Kalau x , nauzubillah . HEHE . Kalau yg pompuan x full tuh mesti ad sebab kan ? Tapi taktau lha takut ad jugak yang buat-II tak ckup , tapi kalau laki xpnuh tu pelik lha , memang xleyh nak buad suami lha orang laki spesis gini . Hope puasa korang tahun ni lebih baek dari yang sebelum nya tau ! Coz tak smstinya next year kita masih sempat Ramadhan . 

IF 11 MONTHS ARE STAINS , LET RAMADHAN BE THE CLEANER

Okay , dah sekarang aku nak ckap sal tajuk nih . Before bulan ramadhan , ustazah Haniza ada lha suruh Emah cari dalam 15 orang form 4 pompuan untuk jadi naqibah ( kak usrah ) . So , Emah pun tanya lha aku n kawan-II , nak tak terlibat nih ? Aku pun join lha . Walau awal-II aku rasa xyakin gak boleh handle benda nih coz yer lha kan , aku nih nak kata warak , x lha jugak , aku biasa-II jer . Aku takut nak pegang tanggungjawab ni sbab aku takut aku tak mampu . Tapi lepas kawan-II aku bagi aku support n bg keyakinan kat aku , aku tawakkal jer . Coz ALLAH always be with us . 

Usrah ramadhan ni juz untuk budak-II form 1 jer , coz Ustazah gtau budak-II senang ag nak bentuk . Kalau dah naik form 4 tu memang susah dah nak tegur coz jadi hati dah gelap ! First perjumpaan ngan ustazah tu , ustzh pun bg lha senarai nama kumpulan , Aku excited gila lha nak tau sape adk-II usrah aku .Tengok punya tengok , satu pun aku xknal . HAHAHA . * aku xkenal sangat budak form1 sekolah aku . kalau yang buad prangai tu aku kenal lha . Hari first usrah tu aku kenal lha ngan adk-II aku , ALHAMDULILLAH, adk-II aku xde pun yang perangai x baek . Semua ok-II jer . Adik usrah aku adA 6 orang , semua baek-II . Mula-II tu dorang nmpak cam takut jer kat aku . HAHA , * muka aku nih ad rupa harimau ke ? Adk syg , Kaq Eika x makan orang la , kaq makan nasi . HEHE . 



Aku pun mula lha berUSRAH dngan mereka . Ustzh pesan kat para naqib naqibah ni supaya tekan bab-II solat kat adk-II ni coz nmpak mereka nih lalai cked ngan solat . Cakap punya cakap , tak tau lha mereka paham x . Tapi nmpak muka tu macam focus jer . Tatau lha takut masuk telinga kanan keluar telinga kiri . HAHA . Aku cakap ngan dorang bab-II solat lha , Aku cakap solat ni tiang agama , kalau dah kita tnggal solat , maka runtuh lha agama kita . Kita nih dah ibarat org kafir lau x solat coz prkara yg mmbezakan kita ngan org kafir SOLAT lha . Bukan pyah pun solat , x smpai 5 minit pun kan kita solat ? So , xsusaa pun sebenarnya kan ? Kalau xnak rasa trbeban ngan solat tu , bnyi jer azan trus lha solat .

Ada lha adik aku nih tanya .

Adik : Kaq eika , buleh dok maem FB bulan puasa ni ?
Kaq Eika : Buleh lha deq , tapi jgn smpai melalaikan , yang jadi xboleh tu coz kita jadi lalai . Syok cgat maen smpai tggal solat . 

Adik : Buleh dok pakai earphone bulan puasa ?
Kaq Eika : Yup , buleh . Tapi tujuan adeq tu nak buad apa ? Dgr lagu ea ?
Adik : A'ah kaq ,
Kaq Eika : Dengar lagu tuh x salah ,tapi kalau boleh elakkan lha coz ia boleh mengurangkan pahala puasa kita . 

Kalau boleh dalam blan puasa nih bnyakkan baca Quran dan solat sunat . Memang lha aku nih xprfect jugak n aku pun lebih kurang adik-II aku nih jer . Tapi sambil-II tegur adik-II aku boleh muhasabah diri .Aku boleh Ubah diri kan ? Insyaallah , segala amalan di bulan puasa nih akan berkekalan walau slepas bulan puasa .

Kepada adik-II akak , kak harap adik-II xtggal solat wajib ea ? and kalau ad masa trluang tu , buat lha solat sunat and baca Quran . Ingat nasihat kaQ tau . ;) .


''IF YOUR LEGS CAN'T TAKE YOU TO PRAYER ,
THEN HOW DO YOU EXPECT THEM TO CARRY YOU TO PARADISE ??''

2 comments:

joyah skater =D said...

kak ika . kalu korek hidung batal x ? ;))

sieyzu eiyka said...

AHAHA , adk ghah meme suko korek hdg ek ? :P