Peminat Misteri

Tuesday, 20 November 2012

Bersyukurlah Dengan Apa Yang Kita Ada

Hye Readers , :D
Ekcely Dah Lama nak tulis story ni .
tapi akibat kkeringan idea yg amat n niat utk mnulis sntiasa trbntut ,
akhirnya malam ni bru terbuka hati aku nk tulis entry baru .
err , see da topic ?
ok , buka mata , buka hati , ttup mulut tau .
bukan apa , takut excited sgt baca entry ni smpai lalat masuk mulut pun xsdar . hehe .
em , kisahnya mula ngan aku nak tuisyen dlm cuti nih .
kononnya nak buad prsediaan untuk nxt year lha kan .
Tut..Tut..Tut .
Err , Message From Acai . 
'' Ka , xmao Join kelas tuisyen ? 4 subjek killer , ADM , KIM , FIZ , BIO .
RM 84 seminggu . setiap hari kecuali Jumaat Sabtu ''

'' Em , Sory to say Acai , Aku poblem kwangan skunk , 
So hasrat aku nak join tuisyen terpaksa aku kuburkan jer lha .
Seems Like aku tuisyen sndiri kat umah jer lha ''

Another conversation :
'' Payeh kau tuisyen xcuti ni ? ''
'' A'ah , aku tuisyen Subjek killer + BI . Kau ? ''
'' Err , Aku tuisyen sndiri kat umah jer . Ada kekangan nak tuisyen ''

Another One :
'' Wawa , Kau pergi kelas tuisyen ker this holiday ? ''
'' Yup , Aku ambk kelas tuisyen kat GM ni jer . Kau ? ''
'' Em , aku tuisyen kat umah jerr . ''

Em , Aku jelez ekcely ngan dorang .
Aku pom Nak tuisyen jugak ! :(
Aku ad text ngan sorang ni , then dia ad lha bg advice siked kat aku .

'' Awk rajin lha , kalau camni , awk xtuisyen pom sokeyy ''

'' Em , tp tuisyen mgkin sy akan dpt ilmu yg sy xde lagi n yg sy tak tau . kalau sy study sorang gini just revise balik apa yg dah blajar je . N kalau tuisyen sy dapat pelbagai cara nk jawab soalan ..tapi sokeyy lha , terpaksa lha sy study sndiri .saya jelez ekcely ngan kawan-II sy yg dpt tuisyen tu ''

'' Tatpe awk . Awk ingat ayat ni , KITA MINTA SEEKOR RAMA-RAMA , NAMUN ALLAH BERI KEPADA KITA SEEKOR ULAT BELUNCAS . KITA SEDIH SEBAB KITA MENGANGGAP ALLAH TIDAK SAYANG PADA KITA KERANA TIDAK MENERIMA PERMINTAAN KITA , NAMUN DALAM KESEDIHAN , TIBA-TIBA ULAT BELUNCAS TADI BERTUKAR MENJADI SEEKOR RAMA-RAMA YANG INDAH DAN YANG KITA TIDAK PERNAH TENGOK SELAMA INI .  Sesungguhnya ALLAH menyayangi orang-orang yang bersabar . ALLAH bagi kita bukan sesuatu yang kita inginkan tapi ALLAH bagi apa yang kita perlukan . Ada hikmah disebalik ni .''


Aku baru terfikir , betul jgk kata dia .
Even NIK MADIHAH , best student of SPM pom xtuisyen .
Thanks Mr.Right For the advice .
kita xprnah pom terfikir kan ,
orang lain lagi susah dari kita , tapi mampu mencapai kejayaan  yg cemerlang jugak .
Kejayaan yang cemerlang tidak memerlukan kita untuk menghabiskan duit yang banyak ,
cukuplah dengan usaha dengan bersungguh-sungguh ,
serta berdoa kepada ALLAH agar dipermudahkan segala urusan .
Dan dikurniakan olehNYA sedikit kebijaksaan .
Semoga dengan ilmu yg berkat , dan doa yg munajat ,
kita mampu mencapai kejayaan yang cemerlang .
Serta akhir sekali berserahlah diri kepada ALLAH S.W.T .
Bertawakkallah kepadaNYA setelah kita berusaha dengan bersungguh-sungguh .
Jika DIA memberikan kejayaan kepada kita , maka kita hendaklah bersyukur serta menggunakan kejayaan yg diberikan dengan sebaik yg mgkin & tidak bersikap riak .
Namun jika DIA tidak memberikan kejayaan kepada kita , mgkin ada sesuatu yang lebih baik telah dirancang untuk kita . Berfikirlah positif dalam setiap perkara . :D

8 comments:

Tauke Budu said...

betul la aoa yang ur friend tu ckap...
study kat rumah pun kira ok dah..apa kata awak photostat soalan dari member2 yg pergi tuisyen tu? boleh la jugak ilmu sikit2

sieyzu eiyka said...

Em , good ideas . thanks btw . Em , mgkin tu ag jimat . haha . ;)

Payeh Kuced said...

hei hei hei... since when ada MR.Right tak bagitau aku ni? aku sekeh kang... Ur MR.Right tu presiden ke ? hahahaha

jangan sedih la bro.. ko dah strong subjek2 membunuh tu cuma kena maintain je.. maybe dgn ko buat revision, akan kasi ingatan tu tip top.. so , lebih kurang je lahh gn kami2 yg pegi tusyen ni.. beza nya, hang takde cg terpacak kat depan..

p/s: rasa macam bangang je pegi kelas then batal...

sieyzu eiyka said...

Haha . Ok , ni nak gtau . Aku ad Mr.right . Haha . Err , Presiden ? Ko pikir lha sndiri .

HUHU . yerr lha sayam . Tapi aku jelez ng korang ... Sob-Sob .. :(

p/s : sbr je lhaaa ,

Encik H said...

konsep belajar adalah faham..means, tusyen tu cuma additional jer..nama pun tusyen, so kelas tambahan la kan..hehehe

paling penting, biar kita faham apa yg kita belajar dalam kelas..tusyen tak tusyen or study tak study tu belakang kira..:D

fLuFF FArAH said...

uih.. MR RIGHT ?? abg DEN ke heh ?? kih9
well,, kalau die la, dhe is a good advisor actually. untung la kau,,
takpe ka.. ade ilmu, kite share.. kan ? touching aq bace entry kau nih. buad aku teringat kt someone jek.. ;(

fLuFF FArAH said...

uih.. MR RIGHT ?? abg DEN ke heh ?? kih9
well,, kalau die la, dhe is a good advisor actually. untung la kau,,
takpe ka.. ade ilmu, kite share.. kan ? touching aq bace entry kau nih. buad aku teringat kt someone jek.. ;(

sieyzu eiyka said...

Encik H : Thanks for da advice . betul jgak tu kan . ;)

Farah : Haha , mne ad lha , Kubeii ah sep mg . Ok wa , Sharing Is caring rite ? ;) . Err , well kalau kau dah ckp gitu means aku dah jd blogger yg berjaya tulis something smpai org baca boley hayati pnulisan aku tuh . haha .Btw , Kau tringat kt sape ?